SCIENZE BIOMEDICHE E BIOTECNOLOGICHEHuman Nutrition SciencesAcademic Year 2022/2023

9796549 - NUTRIZIONE DELLE PATOLOGIE METABOLICHE ED ENDOCRINOLOGICHE
Module SCIENZE E TECNICHE DIETETICHE APPLICATE

Teacher: Fabio GALVANO

Expected Learning Outcomes

The course is aimed to provide main knowledge of human nutrition, food properties, nutrients and their digestion, absorption and metabolism.

Should teaching be carried out in mixed mode or remotely, it may be necessary to introduce changes with respect to previous statements, in line with the programme planned and outlined in the syllabus.

Learning assessment may also be carried out on line, should the conditions require it

Course Structure

-     Bromatological data banks

Detailed Course Content

-     Bromatological data banks

Textbook Information

  1. Teacher notes
  2. Gianfranco Liguri. Nutrizione e Dietologia. Zanichelli Editore

Course Planning

 SubjectsText References
1Introduzione al corso Dieta Mediterranea Obesità e sindrome metabolica: epidemiologia ed eziopatologia I principi nutritivi: Lipidi, proteine, carboidrati, fibra, vitamine, sali minerali Gli alimenti: animali le carni ( bovine, suine, ovine, equine) e i prodotti della pesca il latte e i derivati le uova vegetali cereali e derivati legumi frutta e ortaggi Acqua e Bevande. - Banche dati bromatologiche Gli integratori alimentari Digestione-assorbimento e Metabolismo dei nutrienti Metabolismo, Bilancio e1 e 2

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