MEDICINA CLINICA E SPERIMENTALEDietisticAcademic Year 2022/2023

9795846 - DIETOTERAPIA NELLE DIVERSE FASI DELLA VITA
Module SCIENZE TECNICHE E DIETETICHE APPLICATE

Teacher: GIUSEPPE GROSSO

Expected Learning Outcomes

After successful completion of this course, students will be able to define nutritional requirements in the various stages of life cycle, such as infancy, childhood and adolescence, adulthood, oldness, and pregnancy/lactating women; provide health recommendations; and recognize early and late life consequences of inadequate nutrient intake.

Course Structure

Frontal lessons. Should teaching be carried out in mixed mode or remotely, it may be necessary to introduce changes with respect to previous statements, in line with the programme planned and outlined in the syllabus.

To guarantee equal opportunities and in compliance with the actual regulation, students can ask for a personal interview in order to plan compensatory and / or dispensatory requests, based on the didactic objectives and specific needs.

It is also possible to contact the Department CInAP (Center for Active and Participated Integration - Services for Disabilities and / or SLD) referee, Prof. Ignazio Vecchio.

Required Prerequisites

Prerequisites as required by the CdS. Students should know the basic principles of human nutrition, the role of macro- and micronutrients, and the relation between the major food groups and human health.


Attendance of Lessons

Mandatory

Detailed Course Content

During the lectures the following arguments will be discussed:

Textbook Information

Slides and scientific documents provided during the lectures.

Course Planning

 SubjectsText References
1introduzione ai concetti, definizioni e approcci utilizzati per definire le esigenze e le raccomandazioni nutrizionali nel contesto delle fasi del ciclo di vita.materiale didattico
2prove utilizzate per formulare raccomandazioni.materiale didattico
3assunzioni dietetiche raccomandate secondo l'Autorità europea per la sicurezza alimentare (EFSA) e livelli di riferimento di nutrienti e apporto energetico per la popolazione italiana (LARN)materiale didattico
4alimentazione durante l'infanzia, l'infanzia e l'adolescenza: requisiti nutrizionali con particolare attenzione alle problematiche dello sviluppo del bambinomateriale didattico
5nutrizione durante l'età adulta: attenzione alla prevenzione delle malattie non trasmissibili (comprese le malattie cardiovascolari, diabete, ipertensione, cancro e malattie neurodegenerative)materiale didattico
6nutrizione negli anziani: come soddisfare le esigenze nutrizionali degli anzianimateriale didattico
7nutrizione durante la gravidanza e l'allattamento (allattamento al seno): raccomandazioni nutrizionali, focus sulla dieta materna (nutrienti, modelli alimentari e dietetici) e risultati sulla salute del bambino (compresa la nascita pretermine, essendo piccoli per età gestazionale, dimensioni e peso del feto, neuro-sviluppo)materiale didattico
8conseguenze sulla salute dell'assunzione inadeguata di nutrienti durante il ciclo di vitamateriale didattico

Learning Assessment

Learning Assessment Procedures

Written and oral exam. Verification of learning can also be carried out in remote, should the conditions require it.

Examples of frequently asked questions and / or exercises


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